Medzi vyznávačmi zdravého životného štýlu sa v stále väčšej miere rozširuje používanie alternatívnych sladidiel, medzi ne patrí aj sladidlo rastlinného pôvodu - Erythritol. Erythritol je kryštalické biele sladidlo, ktoré v porovnaní s inými alternatívnymi sladidlami nemá žiadnu pachuť. Prírodné sladidlo na rastlinnej báze. Erythritol je alkoholický cukor, ktorý sa vyrába fermentáciou rastlinného cukru. Erythritol má nízky obsah energie a jeho glykemický index sa blíži nule. Prirodzene sa vyskytuje v ovocí napr.: hrozno, hruška a vodný melon.
Výhodou je aj to, že v porovnaní s ostatnými alkoholickými cukrami má len mierne laxatívne účinky. Sladí veľmi podobne ako bežný (repný) cukor, ale nemá takmer žiadnu kalorickú hodnotu (lepšie povedané - nevstrebe sa v organizme), a preto je vhodný aj pre diabetikov. Je veľmi vhodný aj pri redukčných a candida diétach, ale aj pre vyznávačov zdravého životného štýlu.
Sladivosť erythritolu je 70 - 80%-ná v porovnaní s bežným cukrom.
Erythritol je neabsorbovateľný uhľohydrát, neenergetické sladidlo.
Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, horčičné semienka