Himalájska soľ

HIMALÁJSKA SOĽ 

Keď hľadáme spôsoby, ako obohatiť našu kuchyňu a zlepšiť naše zdravie, často sa uchýlime k prírodným produktom. Jedným z takýchto zázrakov je Himalájska soľ. Táto jedinečná soľ pochádza z výšin Himalájí, kde je ťažená z hĺbky starobylej morskej soli. V tomto blogu sa zameriame na pôvod, zloženie, výhody a spôsob použitia Himalájskej soli, aby sme odhalili, prečo je to prírodný  poklad, ktorý stojí za našu pozornosť.

 

Pôvod a zloženie Himalájskej soli 

Himalájska soľ je po stáročia vytváraná pod vrstvami horstva Himaláje. Táto soľ pochádza z obdobia, keď boli tieto oblasti pokryté pradávnym oceánom. Počas geologických zmien satento oceán stiahol a zanechal bohaté zásoby minerálov v podobe soľných žíl.
Himalájska soľ je známa pre svoju rôznorodú paletu minerálov a stopových prvkov, ktoré jej dodávajú charakteristickú ružovú farbu a unikátny chuťový profil. Obsahuje minerály ako železo, draslík, vápnik, horčík a mnoho ďalších, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie našich buniek a organizmu.

Zloženie a výhody Himalájskej soli

Bohatá na minerály: Himalájska soľ obsahuje viac ako 80 rôznych minerálov, ktoré sú prítomné vo forme stopových prvkov. Tieto minerály sú dôležité pre mnoho procesov v našom tele, vrátane regulácie svalových kontrakcií, udržania zdravej nervovej sústavy a podporovania rovnováhy tekutín. Prírodná elektrolytová rovnováha: Vďaka svojmu minerálnemu zloženiu Himalájska soľ pomáha udržiavať elektrolytovú rovnováhu v tele. Elektrolyty sú dôležité pre udržanie správnej hydratácie, svalovej funkcie a nervového
impulzu.

Detoxikácia a čistenie: Himalájska soľ má detoxikačné vlastnosti a môže pomôcť organizmu odstrániť škodlivé látky a toxíny. Pomáha stimulovať činnosť pečene a obličiek, ktoré sú hlavnými orgánmi zodpovednými za detoxikáciu tela. Pravidelná konzumácia Himalájskej soli môže tiež podporovať správne fungovanie tráviaceho systému a zlepšiť trávenie. 

Podpora rovnováhy pH: Himalájska soľ má alkalický charakter a môže pomôcť udržiavať rovnováhu pH v tele. Rovnováha pH je dôležitá pre správne fungovanie buniek a orgánov a tiež pomáha bojovať proti zápalovým procesom.

Pôsobenie na krvný tlak: Niektoré štúdie naznačujú, že Himalájska soľ môže mať pozitívny vplyv na reguláciu krvného tlaku. Obsah minerálu draslíka v soli môže pomôcť udržiavať zdravý krvný tlak a znižovať riziko vzniku hypertenzie.

Spôsoby použitia Himalájskej soli

V kuchyni: Himalájsku soľ môžete používať ako náhradu bežnej kuchynskej soli. Má jemnejšiu chuť a dodá jedlám charakteristickú príchuť. Môžete ju použiť pri príprave rôznych pokrmov, ako sú polievky, šaláty, omáčky a mäsové pokrmy.

Soľné kúpele: Himalájska soľ je tiež populárna v podobe soľných kúpeľov. Stačí pridať niekoľko lyžičiek soli do teplej vane a nechať sa unášať blahodarnými účinkami minerálov a stopových prvkov. Soľné kúpele môžu pomôcť zrelaxovať svaly, vyčistiť póry, pokožku a zmierniť stres.

Exfoliácia pokožky: Vytvorte si prírodný exfoliant pre pokožku zmiešaním Himalájskej soli s prírodným olejom, ako je kokosový olej alebo olivový olej. Túto zmes použite na jemné masírovanie pokožky, čo pomôže odstrániť odumreté bunky a zanechá ju hladkú a hebkú.

Záver:
Himalájska soľ je skutočným prírodným pokladom, ktorý nám ponúka mnoho spôsobov, ako obohatiť našu kuchyňu a zlepšiť naše zdravie. Je na nás, ako ju využijeme - či už ju budeme používať v kuchyni na ochutenie jedál, v kúpeľniach na relaxáciu a omladenie tela, alebo v kozmetických procedúrach pri starostlivosť o pokožku.

Zdroj: https://www.hubpak.com/amazing-benefits-and-usesof-pink-himalayan-salt

Jozef