Vianočný time management bez stresu?

VIANOČNÝ TIME MANAGEMENT BEZ STRESU

14 pravidiel ako sa nezblázniť na Vianoce.

Vianočný čas môže byť náročný a stresujúci ako pre jednotlivca, tak aj pre rodičov s dieťaťom, ale správne riadenie času vám môže pomôcť užiť si toto obdobie, zredukovať stres a pomôcť vytvoriť pamätné sviatky pre celú rodinu. Tu sú niektoré tipy na vianočné riadenie času:

1.Vytvorte si plán:
Naplánujte si, aké úlohy musíte vykonať pred Vianocami. Zahrňte nakupovanie darčekov, varenie, úpravu domu a podobne. Rozdelenie úloh na menšie kroky vám uľahčí prácu.
Urobte si zoznam rodinných aktivít a tradícií, ktoré chcete spoločne zažiť. Určte si špecifické dni alebo časové úseky, kedy sa budete venovať rodinným aktivitám.

2. Využite zoznamy:
Zoznamy vám môžu pomôcť udržať si prehľad o tom, čo je potrebné urobiť. Vytvorte si zoznam darčekov, zoznam úloh a zoznam potravín, ktoré budete potrebovať a potom si ich len jednoducho odškrtávať.

3. Delegujte úlohy:
Ak máte rodinu alebo partnera, nebojte sa delegovať úlohy. Každý môže prispieť k prípravám na sviatky, a tým sa zmierni tlak na jednotlivcov.

4. Naplánujte si nakupovanie:
Vyhnite sa napätím pred Vianocami tým, že nakupujete vopred. Kúpte si darčeky včas a nakúpte potrebné potraviny s predstihom.

5. Zvážte online nakupovanie:
Online nakupovanie vám ušetrí čas a energiu. Môžete vybrať darčeky pohodlne z domu a vyhnúť sa davom v obchodoch. Naše odporúčanie na personalizované darčeky je www.jelko.sk, pokiaľ chcete čo, to ušetriť a mať viac vecí po ruke, nezabudnite pozrieť aj stránku www.zlavomat.sk,  kde nájdete všetko od výmyslu sveta.

6. Odmietnite nepotrebné povinnosti:
Akonáhle si uvedomíte, že ste si stanovili nerealistické očakávania, buďte pripravení niektoré veci odmietnuť. Nebojte sa povedať "nie" ďalším povinnostiam, ktoré by vám mohli spôsobiť nadmerný stres.

7. Plánujte odpočinok:
Nezabudnite plánovať aj čas na odpočinok. Vianočné obdobie by malo byť aj o relaxácii a strávení kvalitného času s rodinou a priateľmi, či už pri spoločenských hrách, knihe alebo pozeraní televízie.

8. Vytvorte si rezervný plán:
Myslite na to, že s malým dieťaťom sa plány môžu meniť. Buďte flexibilní a pripravení na nečakané zvraty.

9. Zjednodušte jedlá:
Ak sa venujete vareniu, vyberte si recepty, ktoré sú jednoduché a môžete ich pripraviť s dieťaťom. Zážitok z varenia môže byť zábavný. Môžete sa inšpirovať stánkami ako sú www.nutrizona.sk , www.fitrecepty.sk kde nájdete recepty rôzneho druhu.

10. Pomáhajte si technológiou:
Využívajte aplikácie a nástroje na riadenie úloh, časovače a upomienky, aby ste si uľahčili organizáciu a udržali si prehľad o termínoch. Okrem klasického kalendára, môžete použiť aj aplikácie Zoznam úloh-plánovač prác, či To Do list, ktoré vás určite nesklamú.

11. Vytvorte si spoločné tradície:
Tradície môžu spájať rodinu. Vytvorte si spoločné zvyky a tradície, ktoré budú mať zvláštny význam pre vašu rodinu. Začnite spolu piecť perníčky, či oblátky. Napíšte so svojimi deťmi list Ježiškovi a odložte ho na parapetu, aby mal k nemu prístup. Vytvorte si vlastný adventný kalendár s rôznymi drobnosťami. Po štedrovečernej večery choďte s deťmi zapáliť prskavku, aby vás Ježiško našiel.

12. Zapojte dieťa do príprav:
Aj malé dieťa môže byť zapojené do jednoduchých úloh, ako napríklad zdobenie vianočného stromčeka alebo výroba vianočných ozdôb.

13. Učte deti hodnoty sviatkov:
Pomáhajte deťom pochopiť význam Vianoc a podporujte ich, aby boli zamerané na darovanie, nie len na prijímanie darčekov.

14. Užívajte si moment:
Napriek všetkým povinnostiam si užite vianočný čas. Nenechajte sa stresovať nevyhnutnými detailmi a snažte sa skutočne vnímať krásu tohto obdobia.

S rozumným plánovaním a zohľadnením potrieb vášho dieťaťa môžete vytvoriť rodinné Vianoce plné lásky, radosti a bez zbytočného stresu. Nezabudnite si užiť tieto chvíle spolu a vytvoriť spomienky, ktoré budú trvať celý život.

„Keď si spomenieme na výnimočné Vianoce, nie sú to darčeky, ktoré ich urobili výnimočnými, ale smiech, pocit lásky a spolupatričnosť priateľov a rodiny, vďaka ktorým boli tieto Vianoce výnimočné.“ – Catherine Pulsifer