Dračia krv - dedičstvo z Jemenu

Mnoho ľudí po celom svete investuje tak veľa času do starostlivosti o zdravie, že si ho ani nemajú kedy užívať.

– Josh Billings

 Hlúposť? .... nemyslím si.... skôr múdrosť.

Pre drvivú väčšinu je zdravie to najdôležitejšie, pre niektorých úplne všetko.  Ak by sme mali zostaviť rebríček osobných priorít, tak zdravie by dostalo určite 1. cenu za najdlhšie strávený čas na najvyššej priečke. Keď sa zamyslíte, koľko času trávite na nete a googlite rôzne liečebné procedúry či prostriedky, ktoré by Vám zaručili zdravie, zistíte, že je v tom kus pravdy.

Pokúsme sa, pri honbe za zdravím, nestratiť zdravého ducha.

Problém neustálej starostlivosti o zdravie tela spočíva v tom, že si počas nej neraz ničíme zdravie mysle.

– Gilbert Keith Chesterton

 V predchádzajúcich blogoch som písala aké blahodárne účinky na zdravie má Reishi, Matcha či Spirulina. A rovnako cenné účinky nám prináša aj produkt Dračia krv.

Dračia krv (lat. Sanguis draconis, nem. Drachenblut, ang. Dragon´s Blood, Draco Resin, špan. Sangre de Drago, čínsky Xue Jie) – áno, je známa po celom svete.

 Čo je teda dračia krv? 

Dračia krv je tmavá, červenohnedá alebo hnedá živica, ktorá sa získava z rôznych druhov stromov.

Je to prírodný liek, ktorý sa používa už stáročia v tradičnej medicíne. Dračia krv má vedecky dokázané účinky na rôzne zdravotné problémy. Dá sa používať  vonkajšie aj vnútorne, podľa potreby a dávkovania.

Dračia krv je dostupná v rôznych formách, ako sú kvapky, prášok, krém, olej alebo kapsuly. Je bezpečná a málo toxická, dôležité však je, aby sa používala správne a v odporúčaných množstvách. 

Tento cenný produkt si v dnešnej dobe viete zadovážiť z eshopov, lekární, bio obchodov, ale pozor na pravosť a kvalitu dračej krvi. Tá sa totižto delí na pravú a nepravú!

Ako vieme zistiť, že sme si kúpili pravú dračiu krv?

Pozrime sa najskôr aký je medzi nimi rozdiel a na čo sa vlastne využívajú:

 Pravá a nepravá dračia krv sú dva pojmy, ktoré sa používajú na rozlíšenie pôvodu a kvality tejto rastlinnej živice.

Pravá dračia krv je živica, ktorá sa získava z rôznych druhov stromov, ktoré sa nazývajú dračie stromy.

Nepravá dračia krv je živica, ktorá sa získava z iných rastlín, ktoré nemajú rovnaké vlastnosti ako dračie stromy. Tieto rastliny sa nazývajú napríklad dracena, kalamus, krvavý koreň alebo krvavá vŕba. Používajú sa na farbenie, lakovanie, parfumovanie alebo výrobu kadidiel, preto sa nemôžu používať ako prírodný liek.

Pravú dračiu krv môžete rozoznať podľa niekoľkých znakov:

  • Farba: tmavočervená, hnedá alebo červenohnedá
  • Konzistencia: hustá, lepkavá a ťažko sa rozpúšťa vo vode
  • Vôňa: má silnú, sladkastú vôňu, môže pripomínať vanilku zmiešanú s korením
  • Reakcia na kyselinu: Pravá dračia krv zmení farbu na žltú, keď sa zmieša s kyselinou, napríklad s octom.

Pravosť dračej krvi môžete overiť rôznymi spôsobmi:

  • Test s vatovou tyčinkou: Navlhčite vatovú tyčinku vodou a potom ju namočte do dračej krvi. Ak sa vatová tyčinka sfarbí na tmavočerveno, je to pravdepodobne pravá dračia krv. Ak sa vatová tyčinka sfarbí na inú farbu alebo zostane biela, je to pravdepodobne nepravá dračia krv.
  • Test s octom: Zmiešajte malé množstvo dračej krvi s octom v pohári. Ak sa zmes zafarbí na žltú, je to pravdepodobne pravá dračia krv. Ak sa zmes nezafarbí alebo zafarbí na inú farbu, je to pravdepodobne nepravá dračia krv.
  • Test s papierom: Nalepte kúsok papiera na povrch, ktorý je pokrytý dračou krvou. Potom odtrhnite papier a pozrite sa na jeho spodnú stranu. Ak je papier sfarbený na tmavočerveno, je to pravdepodobne pravá dračia krv. Ak je papier sfarbený na inú farbu alebo je čistý, je to pravdepodobne nepravá dračia krv.

Znaky nepravej dračej krvi:

  • Farba: svetlejšia, oranžová, ružová alebo fialová
  • Konzistencia: riedka, vodnatá alebo ľahko rozpustná vo vode
  • Vôňa: môže mať nepríjemnú, kyslú alebo chemickú vôňu
  • Pri zmiešaní s kyselinou dračia krv po väčšine farbu nezmení. Ak by aj zmenila, je to obvykle farba zelená alebo modrá.

 

Keď sme si už overili pravosť dračej krvi, pozrime sa na jej účinky na náš organizmus:

  1. Je vynikajúca v boji proti vírusom a posilňuje imunitu – účinne bojuje proti herpesu simplex, chrípke, HIV a hepatitíde. Dračia krv sa používa na prevenciu a liečbu týchto infekcií, ako aj na posilnenie imunitného systému
  2. Pôsobí proti z zápalom a bolesti dýchacích ciest
  3. Používa sa na liečbu hnačiek, črevných infekcií, syndrómu dráždivého čreva, vredov, zápalov a krvácania z čriev – pomáha tiež zastaviť stratu tekutín, zmierňuje bolesť a podporuje hojenie črevnej sliznice
  4. Je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia pokožku pred voľnými radikálmi a starnutím, stimuluje tvorbu kolagénu a elastínu, ktoré sú zodpovedné za pevnosť a pružnosť pokožky, zmierňuje tvorbu vrások, strií, pigmentových škvŕn a jaziev
  5. Hojí rany a poškodenú pokožku - obsahuje látky, ktoré majú antibakteriálne, antivírusové, protizápalové a tkanivo tesniace vlastnosti. Používa sa na dezinfekciu a regeneráciu rán, popálenín, oparov, akné, hemeroidov, bradavíc a iných kožných problémov.
  6. V minulosti sa používala na duchovné účely, magické rituály, očistu a meditáciu. V dnešnej dobe sa jej využitie rozšírilo na zlepšenie pamäte a koncentráciu.

Odkiaľ sa vzala?

Dračia krv sa považovala za symbol sily, života a plodnosti.

História nás zavedie až do staroveku kde sa vyskytovali vzácne stromy rodu Croton či Dracanea, nazývané aj dračie stromy.

V starovekom Egypte sa živica používala na balzamovanie a výrobu parfumov. Rovnako aj na výrobu kvalitných lakov na hudobné nástroje a to napríklad pri výrobe slávnych huslí Stradivarius.

Ak si myslíte, že zdravý životný štýl je pre vás pridrahý, tak skúste ochorieť.

– Neznámy autor

 

 Prečo je dračia krv taká vzácna?

Odpoveď je v podstate jednoduchá. Keďže strom, z ktorého odoberáme živicu, sa nevyskytuje všade, je samozrejmé, že nadmerné zbery tejto živice môžu poškodzovať kmene stromov, čo zapríčiňuje ich vysychanie a odumieranie, rovnako aj zanesenie infekcie do zárezov kmeňov. Preto sa odbery tejto blahodárnej zložky môžu vykonávať len jeden krát do roka.

Strom dračej krvi, - Dracaena cinnabari, patrí do čeľade Asparagaceae.

 Dracanea cinnabari je endemitný druh a to znamená, že rastie výlučne na ostrove Sokotra v Arabskom mori, ktorý je izolovaný od afrického kontinentu viac ako 6 miliónov rokov.

* Strom dracaena cinnabari je jedným z najcharakteristickejších a najohrozenejších druhov na ostrove.

* Strom dracaena cinnabari je teda fascinujúci a cenný prírodný poklad, ktorý je svedkom dlhej a zložitej histórie evolúcie na ostrove Sokotra. Je to symbol krásy, mystiky a kultúry tohto miesta, ktoré je považované za jedno z najbiodiverznejších a najizolovanejších ostrovov na svete.

Názov pochádza z latinských slov: draco – drak a cinnabari – rumelka, vyznačujúca sa červeným pigmentom

Niektoré druhy stromov, ktoré produkujú dračiu krv, sú ohrozené alebo chránené zákonom, preto by sa mal rešpektovať ich prírodný výskyt a nezasahovať do ich ekosystému, taktiež trpia kvôli čoraz suchšej klíme, ktorá im bráni v dostatku vody.

             dračia krv – Obnova.sk
 

Ešte predtým ako uzavriem tento blog, sa s Vami chcem podeliť o skúsenosť s použitím dračej krvi.

Bradavice trápia väčšinu z nás. Tento problém neobíde ani naše deti. Môjho syna trápila bradavica na ukazováku. Keďže sa mu objavila na mieste, ktoré je vystavované poraneniam, bradavica sa mu zakaždým zväčšila. Samozrejme, že sme skúšali čokoľvek, či už to bol výťažok z lastovičníka alebo rôzne doplnky, ktoré „zaručovali“ zmiznutie bradavice. A odpoveď na otázku, či sa podarilo bradavicu odstrániť, už poznáte.

Keď už nič nepomáhalo, otvorila som teda našu domácu lekárničku a padla mi do oka fľaštička s názvom Dračia krv. Používali sme ju hlavne kvôli imunite a potom som si uvedomila, že bradavice sa tvoria z krvi. To znamená, že potieranie bradavice problém nevyrieši. Začala som mu okrem potierania na postihnuté miesto, Dračiu krv aplikovať aj vnútorne. Dve až tri kvapky denne som synovi zarobila do čistej vody. Tento postup som opakovala každý deň po dobu 2 týždňov. Nasledovala týždňová pauza a opäť sme túto procedúru zopakovali. Po jej absolvovaní som kontrolovala, či sa niečo zmenilo. A áno zmenilo sa radikálne. Miesto, kde mal syn bradavicu, bolo čisté bez porušenia pokožky. Do dnešného dňa sa mu bradavica neobjavila.

Dračiu krv užívame naďalej hlavne ako prevenciu voči vírusom a hlavne na imunitu. Doteraz som nepostrehla u nikoho z našej rodiny, či blízkych žiadne nežiadúce účinky. Je dôležité dodržiavať dávkovanie. Pretože, ako vieme, všetkého moc škodí.

Telo a myseľ tvoria jednotu. To, čo postihuje jedno, má zaiste vplyv aj na to druhé.

 – Neznámy autor                                                                                                                                                                    

Veronika