Omáčka Tamari fermentovaná 250 ml BIO
Kód: 2388Podrobný popis
Zloženie: sójové bôby*, voda, soľ
* z ekologického poľnohospodárstva
Tamari sa lisuje z tekutiny, ktorá starnutím vyteká z hatch miso pasty (viď obr.). Výrobný proces je náročný na čas. Napučané sójové bôby sa uvaria a nechávajú sa dlhodobo fermentovať v drevených kadiach za pomoci mikroskopických húb Aspergillus oryzae alebo Aspergillus sojae. Zmes sa premiešava pri teplote 25-28°C, a takto to trvá niekoľko dní. Vznikne produkt bohatý na mikroorganizmy a enzýmy nazývaný koji (čítaj kódží), ktorý tvorí akýsi fermentačný štartovací základ ázijských špecialít ako tamari, shoyu, miso pasty, či saké.. Neskôr sa pridávajú aj kmene mliečnych baktérií Pediococcus halophilus a kvasinky Zygosaccharomyces rouxii a Candida spp. Práve tieto vedia tolerovať vysoký podiel soli. Proces prebieha ďalej, postupne klesá pH zmesi a prebieha mliečne aj alkoholové kvasenie. V tejto fáze vznikajú chuťové látky a aróma omáčok. Dôležitou súčasťou je soľ, ktorá sa pridáva v rôznych množstvách. Nakoniec sa hmota lisuje, filtruje a pasterizuje.
Energia | 315 kJ / 75 kcal |
tuky | 0,00 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,00 g |
sacharidy | 9,40 g |
- z toho cukry | 0,00 g |
vláknina | 0,00 g |
bielkoviny | 9,10 g |
soľ | 16,00 g |
Skladovanie: Skladujte v suchu a temnne. Po otvorení uchovávajte v chlade.
Alergény: Obsahuje sóju.