Omáčka Tamari fermentovaná 250 ml BIO

Kód: 2388
Neohodnotené
Značka: Biomila
€6,08 –35 %
P123026 omacka tamari bio 250ml
€6,08 –35 % €3,95
Vypredané
Položka bola vypredaná…

Tato sójová omáčka Tamari je vyrobená prirodzenou fermentáciou sóje, vody a soli na dobu viac ako 6 mesiacov. Sojová omáčka Tamari se dá použiť ako pri varení, tak pri dochucovaní čerstvých pokrmov. Patrí k najobľúbenejším dochucovadlám orientálnej kuchyne. Vyznačuje sa vysokým obsahom antioxidantov a tiež priaznivo pôsobí na trávenie. Sójová omáčka Tamari je chuťovo výrazná a dá sa využiť tiež ako náhradka soli. Táto konkrétne obsahuje až 16% soli, preto je potrebné si dávať pri dosáľaní pokrmov pozor. Sodík v soli je v nižšom zastúpení oproti klasickej soli. Odporúčame na studenú kuchyňu, alebo pridať do jedál až ku koncu varenia. Tamari tvorí tradičnú súčasť Worchesterovej omáčky.

Tradičná japonská omáčka. Použiť ju môžete na ochutenie polievok, omáčok, pikantných dipov, zeleniny, mäsa, šalátov a podobne. Neobsahuje žiadne chemické prísady ani farbivá, vyrobená je prírodnou fermentáciou. Neobsahuje lepok.

Detailné informácie

Podrobný popis

Zloženie: sójové bôby*, voda, soľ
                 * z ekologického poľnohospodárstva 

Tamari sa lisuje z tekutiny, ktorá starnutím vyteká z hatch miso pasty (viď obr.). Výrobný proces je náročný na čas. Napučané sójové bôby sa uvaria a nechávajú sa dlhodobo fermentovať v drevených kadiach za pomoci mikroskopických húb Aspergillus oryzae alebo Aspergillus sojae. Zmes sa premiešava pri teplote 25-28°C, a takto to trvá niekoľko dní. Vznikne produkt bohatý na mikroorganizmy a enzýmy nazývaný koji (čítaj kódží), ktorý tvorí akýsi fermentačný štartovací základ ázijských špecialít ako tamari, shoyu, miso pasty, či saké.. Neskôr sa pridávajú aj kmene mliečnych baktérií Pediococcus halophilus a kvasinky Zygosaccharomyces rouxii a Candida spp. Práve tieto vedia tolerovať vysoký podiel soli. Proces prebieha ďalej, postupne klesá pH zmesi a prebieha mliečne aj alkoholové kvasenie. V tejto fáze vznikajú chuťové látky a aróma omáčok. Dôležitou súčasťou je soľ, ktorá sa pridáva v rôznych množstvách.  Nakoniec sa hmota lisuje, filtruje a pasterizuje. 

Výživové údaje                                                              v 100 g             
  Energia         315 kJ / 75 kcal     
  tuky               0,00 g
        - z toho nasýtené mastné kyseliny                         0,00 g
  sacharidy               9,40 g
        - z toho cukry               0,00 g
  vláknina               0,00 g
  bielkoviny              9,10 g
  soľ              16,00 g


Skladovanie: Skladujte v suchu a temnne. Po otvorení uchovávajte v chlade.

Alergény: Obsahuje sóju.