Ako vyzerala tradičná slovenská zabíjačka? Poďte sa s nami pozrieť!

Pred pár týždňami sme oslavovali Vianoce a s nimi aj najkrajšie slovenské tradície a zvyky. Január bol určite plný výziev a nových začiatkov a z neho sme sa rýchlo prehupli do februára, ktorého neoddeliteľnou súčasťou sú fašiangy. Trvajú počas celého obdobia od Troch kráľov do popolcovej stredy. Ako bolo na slovenskom vidieku zvykom, patrila k ním aj zabíjačka, a my vás na jednu takú, na strednom Považí, vezmeme.

Tradičná slovenská zabíjačka nutrizona

Išlo viac ako len o zabíjačku

Zabíjačka patrí ku jedným z mála zachovaných tradícií slovenského vidieka. V minulosti sa konala vo všetkých dedinách a takmer v každom jednom dome. Väčšinou sa zabíjalo dvakrát do roka, vždy v zime - najprv pred Vianocami a potom ešte počas fašiangov. Keďže mäso kedysi nebolo dostupné v obchodoch a nie každému by sa ušlo, museli si ho zaobstarať doma.

Nešlo len o tradíciu, ale aj o rodinnú slávnosť, na ktorej sa stretla celá rodina a aj veľká časť dediny. Chov ošípaných bol veľmi dôležitý, keďže predstavoval zdroj živobytia počas celého roka a obzvlášť pomáhal ľuďom prekonať dlhé zimné obdobie. Postupne sa čoraz viac začínalo mäso objavovať na pultoch v obchodoch, a tak sa začalo živobytie meniť na folklórnu a spoločenskú udalosť. Aj preto zúčastniť sa dnes takej pravej rodinnej tradičnej zabíjačky už nie je také jednoduché.

Veľké prípravy

Keďže sa zabíjačky sa spravidla konali počas zimného obdobia, tak ani my nie sme žiadnou výnimkou. U nás, na strednom Považí, je zvykom, že ich organizuje obec spolu s hasičským zborom. Pred obecným úradom sa už pomaly zavčas skorého rána schádzali posily. Mráz poriadne štípal a zachádzal za nechty. Všade bola ešte tma. Keď na miesto dorazili mäsiari, pustili sme sa všetci do práce. Pred chystaním zabíjačky sme prasiatko kŕmili krmivom bez zápachu, pretože potrebujeme, aby sa mu jeho organizmus vyčistil.

Zabíjačka bola v minulosti vždy veľkou udalosťou a plánovala sa dopredu, pretože bolo potrebné si zaobstarať väčšie množstvo surovín a nájsť mäsiara. V minulosti sa častokrát konalo aj viac zabíjačiek v jeden deň a keď bol v dedine iba jeden mäsiar, mal čo robiť. Suroviny boli všetky pripravené a navážené. Chystali sa rôzne koreniny, cibule, cesnak, potravinové črievka, ako aj kotol s horúcou vodou, hrnce, misky, ostré nože, varešky… - všetko, čo aj dnes. Počasie nám prialo - mali sme 7° C - pretože ideálne je, keď sa teplota pohybuje okolo 5 - 10° C. Pri nižších teplotách sa nám môže stať, že mäso dosť stuhne, či poprípade zamrzne. Vyššie teploty by prilákali hmyz a mäso by sa začalo rýchlo kaziť.

Zimný kulinársky zážitok

Mäsové výrobky na zabíjačke sú veľmi chutným kulinárskym zážitkom. Aj u nás sa vyrábajú rôzne druhy výrobkov - nesmú chýbať klobásy, jaternice, tlačenka, slaninka, údené mäso, podbradok, pečienka a mnoho iných dobrôt, pod ktorými sa prehýbali stoly. Originalita výrobkov spočíva v príprave vlastného tradičného receptu, ktorý sa neprezrádza, aby si zachoval svoju originalitu a štipku tajomstva. My to dobre vieme, a aj preto ho máme. Naše klobásky sa ochutnávali jedna za druhou, ich chuť je proste jedinečná.

A aká už by to len bola zabíjačka, keby sme nemali zabíjačkový tanier. Servírovali sme ho počas obeda. Kapustu sme zmiešali s cibuľou, rascou, korením, soľou a bobkovým listom a vložili všetko do pekáča. Na ňu sme poukladali jaternice a klobásy, ktoré sme podliali vodou, potreli trochou masti a dali na pol hodinu piecť. Podávali sme ich s varenými zemiakmi a chlebom. V hrnci sme na cibuľke spravili pečienku s podbradkom a v kotloch bublala horúca zabíjačková kapustnica s klobásou.

Tradičné koláče

Aká by to bola len zabíjačka, keby sme vás na Strednom Považí neponúkli tradičným sladkým pečivom? U nás nesmú chýbať šišky s džemom a tradičná makovo-jablková štrúdľa z kysnutého cesta. Neskôr na naše taniere pribudli aj chrumkavé moravské koláčiky s domácim lekvárom. Koláče sa zvykli podávať na rodinných zabíjačkách na raňajky, práve nimi sa zahájila zabíjačka. Gazdinky tak vždy vo veľkom vypekali, aby mohli nachystať skoré sladké raňajky. Podávali sa s horúcim čajom, v ktorom bola domáca slivovica.

No čo poviete, ochutnali by ste?

Nezabudnite nás sledovať na našich sociálnych sieťach: na facebooku, na instagrame a na tiktoku.