Aromaterapia - návrat do detstva

Aromaterapia je druh alternatívnej medicíny, ktorý využíva rastlinné prchavé látky známe ako éterické oleje, nazývané aj esenciálne oleje a ďalšie vonné zložky za účelom zmeny mysle, nálady, procesu poznávania alebo pozitívneho vplyvu na zdravie.

Ešte predtým, ako vám priblížim účinky aromaterapie, Vás chcem preniesť do obdobia kedy ste vďaka svojej čistej mysle inak vnímali prostredie, pocity, myšlienky a priority – do detstva.

Skúste sa uvoľniť, spraviť si pohodlie, poprípade si pripraviť dobrý čaj a vrátiť sa tam kde Vám bolo dobre.

Predpokladám, že viacerí sa vrátite do detských čias v akomkoľvek veku, veď deťmi sme do 18 rokov.

Ako deti či teenegeri sme čas vnímali pomalšie, neriešili sme bývanie, prácu, pôžičky... nič také dôležité, čo by nám zaplavilo hlavu starosťami, čo s budúcnosťou. My sme riešili prítomnosť. Hľadali sme si nových kamarátov, rozoberali sme lásky, oblečenie, nepodarené vyrážky na tvári. Všetky tieto „starosti“ sme riešili v prebiehajúcej prítomnosti.

Keď sa vrátim ešte ďalej do úplného detstva, to čo si už môžem pamätať, je to ako som vnímala moje okolie či prostredie, v ktorom som vyrastala. Bolo úžasné sledovať pri prechádzke v prírode motýle, ktoré sa predbiehali vo farebnosti krídel, včely, ktoré sa snažili nazbierať čo najviac peľu či spievajúcich vtáčikov s rôznymi zvukmi a vysokými tónmi. Vnímali sme vône kvetov, stromov, ovocia či zeleniny. Už vtedy sme si určovali, čo nám chutí alebo vonia a k čomu by sme sa už nerady vracali. 

V súčasnosti už v podstate ani nemáme čas na chvíľu sa zastaviť a privoňať si k práve kvitnúcej snežienke, ktorá nám oznamuje, že už prichádza jar alebo práve rozkvitajúcej jabloni. Nevšímame si už ani prílet lastovičiek alebo poletovanie včiel. Proste už máme iné priority. A ja to úplne chápem, tiež som matka, pracujúca žena a príprava detí na budúcnosť je u mňa na prvom mieste.

No všetko má svoje pre a proti. Zabudla som možno na jednu dôležitú vec a tou je naučiť ich zastaviť sa a nadýchnuť. Vstrebať do seba minulosť - detstvo. Všetky jej pozitíva a hlavne aj tie negatívne stránky. Vypichnúť to podstatné a prospešné pre nich samotných.  Čo všetko nám v tej chvíli ponúkala a na čo tak rýchlo naše dospievajúce deti zabúdajú, pretože ak sme nevnímali minulosť, zabúdame na prítomnosť potom nám unikne aj budúcnosť

Presne takto je to aj s nami dospelými. Samozrejme, že vrátiť do detstva sa reálne nedá, ale čo sa dá, je spomenúť si na ten pocit, na tie vône.

Mne osobne sa vracia vôňa kakaa s rožkom, ktorý je natretý maslom a medom, krupičná kaša posypaná škoricou a cukrom,  mydlo s vôňou jablka, lúčne kvety alebo tie, ktoré nám rástli v záhrade ako boli napríklad fialky, prvosienky či snežienky. Rozkvitnutý orgován alebo zlatý dážď. Taktiež aj vôňa práve pokosenej trávy alebo vôňa hliny, ktorú čerstvo rozmočil dážď.

Je ešte veľa vôní a chutí, pre ktoré sa rada vraciam späť do detstva. A my si ich kľudne môžeme pripomenúť napríklad aj pomocou aromaterapie a esenciálnych olejov, ktoré sú tu už od nepamäti. Tak si ju poďme spolu priblížiť.

Aromaterapia v hľadáčiku histórie:

Kleopatra alebo kráľovná zo Sáby - Áno, aj tieto ženy úspešne využívali aromaterapiu.

História aromaterapie siaha do ďalekej minulosti. Prvé písomné záznamy siahajú až do babylonskej kultúry, ktorá nadväzovala na kultúru sumerskú. Niektorí považujú za kolísku aromaterapie Čínu či Indiu.

Najstarší prístroj na výrobu éterického oleja sa datuje 3000 rokov pred Kristom. Vône zohrávali dôležitú úlohu aj v živote starých Egypťanov. Práve oni objavili spôsob získavania a uchovávania vôní. Liečivými vlastnosťami vôní sa zaoberali aj kňazi. Využívali ich pri rôznych náboženských obradoch či sviatkoch. Taktiež starí Rimania boli nadšenými používateľmi éterických olejov. Využívali vonné kúpele, zábaly, oleje či masti.

 

 Aromaterapia sa radí pod alternatívnu medicínu. Slovo aromaterapia doslova znamená „liečba pomocou vôní“. Je zložené z dvoch slov: „aróma“ – vôňa a „terapia“ – liečba.

Je to práve čuch, ktorý najviac evokuje zmysly. Vône sú schopné u nás vyvolať najrôznejšie emócie či spomienky.

Aromaterapia je jeden zo spôsobov ako využiť prírodné sily za účelom liečenia. Je to terapia, ktorá ovplyvňuje stav mysle, tela i duše a takto hľadá pomoc.

Esenciálne oleje, nazývané aj silice, aromatické oleje, či éterické oleje, sú prchavé látky rastlinného pôvodu s charakteristickou vôňou. Prívlastok éterický znamená, že na rozdiel od bežných rastlinných olejov (slnečnicový olej, repkový olej, palmový olej a pod.) sú éterické oleje prchavé a na vzduchu sa bezo zvyšku odparia.

Esenciálne oleje sú „poslovia energie a vedomia“, pretože vznikajú spoločným pôsobením rastlín a slnečného svetla.

Výroba a typy esenciálnych olejov:

Na to, aby sme si mohli vyrobiť esenciálne oleje, potrebujeme čerstvé alebo sušené časti rastlín, ako sú kvety, listy (vňať, vetvičky), drevo, kôra, koreň alebo podzemok, semená, šupky semien a plodov. Esenciálne oleje sa tradične vyrábajú zo základnej rastliny rôznymi spôsobmi:

  • lisovaním rastlín alebo ich častí (pomarančový olej, citrónový olej),
  • vyvarenímrastlín, ich častí alebo rastlinných výlučkov či extraktov vo vode (čajovníkový olej),
  • destiláciou (dnes sa používa najmä destilácia vodnou parou).

 

Esenciálne oleje sa rozdeľujú podľa typu účinku na buď stimulujúce (jang), alebo upokojujúce (jin).

Môžeme zvoliť citrusy: citrón, pomaranč, mandarínku, bergamot

Alebo sú nám bližšie ihličnany: borovica, jedľa ciprus

Niekto obľubuje exotické druhy: ylang ylang

Ešte sú tu aj vzácnejšie a drahšie typy: santalové drevo, jazmín, ruža

Ďalej sú v ponuke: citrónová tráva, levanduľa, cédrové drevo, zázvor, eukaliptus, kakao, vanilka, mäta, atď...

 

Spôsoby ako používať esenciálne oleje:

Sú rôzne prístroje a techniky.

  1. Difuzér – pomocou neho sa oleje rozptyľujú do vzduchu. V dnešnej dobe je na trhu veľké množstvo difuzérov, ktoré sa líšia dizajnom, tvarom, veľkosťou, materiálom.

Z hľadiska funkcie poznáme:

  • ultrazvukové
  • tyčinkový aróma difuzér
  • odparovacie -zvlhčovače vzduchu
  • aromalampy

 

  1. A čo tak sa len nadýchnuť?

To je ten najjednoduchší spôsob ako do seba môžete vstrebať pozitívne účinky olejov. Jednoducho sa nadýchnete priamo z fľaštičky. Tento spôsob však nie je vhodný pre všetky typy vôní. Preto je najlepšie začať opatrne a nadýchnuť sa z väčšej vzdialenosti.

 

  1. Naparte sa

Toto je ďalšia metóda – pomocou vodnej pary. Do horúcej vody pridáte pár kvapiek oleja, nakloníte sa nad misku s vodou a hlavu si prikryjete uterákom.

 

  1. Suché odparovanie

Kto nemá v obľube naparovať sa nad horúcou vodou, môže vyskúšať tento spôsob. Postačí vám kus suchého materiálu, napríklad čistá handrička, vreckovka. Na tkaninu nakvapkáte niekoľko kvapiek oleja a vdychujete.

 

  1. Zvlhčovač vzduchu

Esenciálne oleje máte možnosť nakvapkať aj do klasického zvlhčovača vzduchu. Tento spôsob je ideálne riešenie, ak potrebujete zvlhčiť vzduch v miestnosti.

 

  1. Pokožka

Kľudne môžete olej použiť aj na pokožku, stačí ho len zriediť s prírodným olejom. Takto zriedený ho môžete natrieť na svaly, zápästie, spánky, v okolí nosa alebo na masáž chodidiel.

 

  1. Vaňa alebo sprcha

Ak preferujete sprchu, pridajte pár kvapiek na steny sprchového kúta a počas sprchovania budete vdychovať vašu obľúbenú vôňu.

Ak ste sa rozhodli pre kúpeľ, stačí nakvapkať niekoľko kvapiek oleja priamo do vody a môžete začať relaxovať.

 

 

Esenciálne oleje nám môžu zvýšiť hodnotu života, či už pre krásu, na liečenie alebo na ukľudnenie. Dokážu nám navodiť optimizmus, povzbudiť nás či navodiť príjemné pocity. 

Myslím si, že je veľa spôsobov ako si vyčistiť myseľ pomocou éterických olejov, potrebné je si vybrať tú správnu vôňu. Stačí sa len vrátiť o pár rokov späť a nájsť si ju. A ak ste si ju už našli tak si kliknite na odkaz, ktorý Vás zavedie do našej ponuky aromaterapie. Ak ste ju nenašli, napíšte nám, ktorú vôňu by ste si radi zakúpili na našej stránke. My sa pokúsime Vám vyhovieť a zatiaľ môžete vyskúšať niečo z našej ponuky. Možno práve aj tá vôňa vám prinesie nejakú príjemnú spomienku.

 

Rôzne vône a difuzéry nájdete na: https://www.nutrizona.sk/aromaterapia/

                                                                                                                                                                                                                            Veronika