Spirulina - zázračná upratovačka

Tí, čo už poznajú spirulinu a jej úžasné vlastnosti, pochopia, prečo som ju nazvala

zázračnou upratovačkou. 

Napríklad pre to, že je najobľúbenejší výživový doplnok na svete alebo že má vysoký obsah bielkovín a vitamínov.

No čo je ešte dôležitejšie, dokáže vyupratovať a vyčistiť naše telo od škodlivých látok, ktoré sa ukladajú v našich vnútorných orgánoch. Má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ako aj schopnosť regulovať náš imunitný systém.

A preto jej právom patrí prvé miesto a titul zázračnej upratovačky.

Čo je vlastne spirulina? 

Je to druh modrozelených rias, ktoré rastú v sladkej aj v slanej vode. Spirulina, nazývaná Superpotravina kvôli jej vynikajúcemu výživovému obsahu.  Je to možno najstaršia forma života na Zemi. Obsahuje veľké množstvo horčíka, draslíka, mangánu, železa a ostatných živín.

História spiruliny: 

Myslím, že viacerí ste zvedaví odkiaľ k nám tento zelený zázrak zavítal.

História hovorí, že ju konzumovali Aztékovia, pretože si veľmi dobre uvedomovali aké má pozitívne účinky. Praktizovali ju pri liečení rôznych chorôb a dokonca ju využívali ako platidlo. No prvotne sa užívala ako posilňovač vytrvalosti.

Boli to však práve Španieli, ktorí ju od Aztékov rozšírili do sveta.

V 70. rokoch ju vedci začali skúmať a zistili, že má výnimočné nutričné zloženie, ktoré reálne pozitívne vplýva na zdravie, dokonca nie len na naše. Táto zelená zázračnica sa už dokonca používa aj v doplnkoch stravy pre štvornohých miláčikov.

Štandardná denná dávka spiruliny je 1 – 3 gramy, ale efektívne sa používa dávka až 10 gramov denne.

Jedna polievková lyžica (7 gramov) obsahuje:

  • Proteín: 4 gramy
  • Vitamín B1 (tiamín): 11% RDA (denná odporúčaná dávka)
  • Vitamín B2 (riboflavín): 15% RDA
  • Vitamín B3 (niacín): 4% RDA
  • Meď: 21% RDA
  • Železo: 11% RDA

 

Prečo je teda dobré konzumovať spirulinu? 

  1. Silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti.
    • Je fantastickým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia pred oxidačným poškodením. Jej hlavná aktívna zložka je fykocyanín.
  2. Môže znížiť „zlé“ hladiny LDL a triglyceridov.
    • Hlavnou príčinou úmrtí na svete sú práve srdcové choroby. Dokáže znižovať celkový cholesterol, „zlý“ LDL cholesterol a triglyceridy a zároveň zvyšovať „dobrý“ HDL cholesterol.
  3. Znižuje krvný tlak.
    • Už 4,5 gramu denne znižuje krvný tlak u jedincov s normálnymi hladinami.
  4. Znižuje riziko rakoviny.
    • Niektoré štúdie naznačujú, že spirulina má protirakovinové vlastnosti. Môže znížiť výskyt rakoviny a veľkosť nádoru.
  5. Kontroluje hladinu cukru v krvi.
    • V niektorých prípadoch prekonala populárne lieky na cukrovku vrátane metformínu. Počas štúdie, ktorá trvala 2 mesiace u ľudí s cukrovkou 2. typu, viedli 2 gramy spiruliny denne k viditeľnému zníženiu hladiny cukru v krvi.
  6. Zlepšuje rinitídu (alergia na prach, peľ, zvieracia srsť, pšeničný prach) 
    • Je alternatívnou liečbou symptómov alergickej rinitídy a reálne existujú dôkazy, že je účinná.
  7. Zvyšuje svalovú vytrvalosť.
    • Niektoré štúdie poukazujú na zlepšenie svalovej sily a vytrvalosti.
  8. Podporuje imunitný systém.
    • Obsahuje veľké množstvo polysacharidov, ktoré dokážu posilniť imunitu. Ak bývate často chorí alebo vás trápi nádcha, spirulina vám môže pomôcť.
  9. Zlepšuje pamäť.
    • Štúdia, ktorá bola vykonaná na vyše 500 školách, kde študenti dva mesiace užívali 2 gramy spiruliny denne, ukázala že ich výsledky v škole sa zlepšili o 10%!!! Môže za to aminokyselina L – tryptofan, ktorá je predchodkyňou neurotransmiteru serotonínu.
  10. Vyvážený zdroj vitamínov a minerálov pre deti. 
    • Bez problémov môžete podávať spirulinu vašim deťom. Dokonca je vhodná aj počas kojenia – podporuje tvorbu materského mlieka.

Nežiadúce účinky:

Ak začnete užívať spirulinu a prejaví sa u vás vyrážka, opuch, bolesť hlavy, bolesť svalov, potenie alebo problémy so spánkom, je lepšie ak prestanete spirulinu užívať.

Spirulina je všeobecne bezpečná, ale niektorí ľudia môžu mať na ňu alergiu.

 Zdroj: SPIRULINA: 19 účinkov na zdravie + kde ju kúpiť - Výživovo.sk (vyzivovo.sk) /

Čo dodať na záver?

Myslím, že všetky informácie som zhrnula a na komplet poukladala do darčekovej krabičky, alebo lepšie povedané do veľkej krabice. Na to koľko úžasných vlastností táto malá zázračná pomocníčka má, by sa to do malej škatuľky nezmestilo. 

Chcela by som sa ešte s Vami podeliť o moju skúsenosť a postreh.

Dlho som uvažovala akú vhodnú alternatívu zvolím v očistení svojho organizmu a taktiež aj mojich rodinných príslušníkov. Poškuľovala som po spiruline už dlhšiu dobu. Všetci sme si prešli covidom a následne sa na nás valia ďalšie vírusy, alergie a myslím, že už sme dosť prejedení umelými prísadami – liekmi. A ak aj nie, toxíny a rôzne iné nežiaduce látky sú všade v ovzduší, jedle, tak na čo ešte čakať. Ja osobne som si zakúpila spirulinu v našom eshope. Začala som s užívaním najskôr iba ja. Po cca 3 týždňoch som začala pociťovať zmeny v podobe redukcie váhy, menšej chuti na sladkosti. Aby ste si nemysleli, nevylúčila som dobroty, len som ich pozmenila. Ako si môžete všimnúť na našom IG či na našej stránke kde postupne dopĺňam recepty, nie je jednoduché nekonzumovať takéto dobroty. No vráťme sa späť k mojej skúsenosti. Prvý týždeň bol očisťujúci, no vôbec ma to neobmedzovalo, len som pochopila, že malá upratovačka mala veľa práce v upratovaní „neporiadku“ v mojom tele. Dnes už je pre mňa samozrejmosťou užiť spirulinu ráno a večer – ešte dodám, že spolu so spirulinou užívam aj Reishi (článok o tomto ďalšom bojovníkovi proti toxínom uverejním v blízkej dobe). Počas chrípky, ktorá úradovala v našom okolí a taktiež zavítala aj do nášho príbytku, som spirulinu užívala tak ako vždy. A naozaj neklamem, do dvoch dní mi zmizla nádcha a kašeľ. Keďže už som aj deťom začala podávať spirulinu v menšom množstve, chrípku prekonali rovnako úspešne a v krátkom čase ako ja.

No a poďme na môjho manžela. Ťažký oriešok. Tomu trvá dlhšie, kým začne s niečím „novým“. A to musím podotknúť a podčiarknuť, že je to ON, čo konzumuje zdravé veci. Tak možno ho nelákala malá zelená pirulka. Na moje prekvapenie, ju začal užívať aj on. A keďže počas covidu stratil čuch aj chuť a už je to rok, čo sa mu nevrátil, alebo len minimálne, bol už z toho dosť frustrovaný. Môžem Vám potvrdiť, že asi po 2 týždňoch užívania začal cítiť viac vôní a začali mu chutiť jedlá, ktoré už pomaly zabudol ako vlastne chutia.

Takže okrem ostatných úžasných vlastností a účinkov som rada, že môžem pridať ďalší bod tejto našej zázračnej upratovačke.

Ak ste sa práve rozhodli, že chcete upratať vo svojom tele aj Vy, ponúkam Vám produkt z Altevity.

https://www.nutrizona.sk/bio-organic-spirulina-160g-640-tabliet/

Veľa šťastia v upratovaní. 

                                                                                                                                                                                 Veronika