Deti 21. storočia – alebo ako u detí docieliť kvalitné stravovacie návyky

Hovorí sa „v zdravom tele zdravý duch“. Túto vetu sme počúvali od našich učiteľov keď sa nám nechcelo robiť rozcvičky na telesnej výchove alebo od rodičov keď nás vyháňali na ihrisko či na dvor. A nám to tak veeeeľmi liezlo na nervy.

Mali pravdu a máme ju aj my teraz už ako rodičia, keď to neustále pripomíname našim deťom. Áno, pohyb je veľmi dôležitý, no stáva sa naše telo zdravým len tým, že sa dostatočne hýbeme?

Keď sa zamyslíme, zdravie našich detí začína ďaleko ďaleko pred tým ako začnú samé chodiť. Ešte v čase kedy nevnímali vonkajší svet, a teda v matkinom lone. Už vtedy sme sa my mamy snažili zdravo stravovať, dbali o dostatočný príjem tekutín, užívali rôzne vitamíny. Robili sme všetko pre to, aby sa naše ratolesti narodili zdravé. A samozrejme keď už uzreli svetlo sveta, pokračovali sme v zdravom stravovaní našich batoliat naďalej.

Po odstavení materského či umelého mlieka sme pokračovali v príprave rôznych pokrmov v podobe zeleninových či ovocných kašičiek. Nakúpili sme nespočetné množstvo kníh o materstve a stravovaní, alebo googlili stránky obsahujúce informácie ako najlepšie nakŕmiť naše deťúrence.

Toto obdobie bolo ešte fajn, mohli sme im určovať, čo môžu a čo nie. A určite sme sa viacerí stretli s prejavmi nesúhlasu v podobe vykrúcania alebo zatvárania úst, či vypľúvania pokrmov na stôl. No nevzdávali sme to a skúšali to ďalej v nádeji, že raz sa to podarí.

Avšak ako nám deti rástli alebo ešte rastú, ich názor na chute sa postupne líšili a začali si vytvárať vlastný názor, čo chcú konzumovať, aj keď to veľa krát nebol ten najlepší výber. A ako sa v danej situácií zachováme my? Buď sa prispôsobíme, pretože sa s nimi nechceme hádať alebo sa ich urputne snažíme presvedčiť, že to čo chcú ony, nie je správne a „nútime“ ich konzumovať jedlá, ktoré sú podľa nás tie najlepšie pre ich zdravý vývoj.

Veľa krát sa stretávame s odporom a ráznym odmietnutím a keďže chceme, aby sa najedli, pristúpime na ich „hru“.

Keďže som matka desaťročného syna a pätnásťročnej teenegerky, viem o čom hovorím. A určite mi dáte za pravdu, hlavne tí, ktorí máte viacero detí, že každé je odlišné, nie len povahou ale aj v tom, čo im chutí.

Moja dcéra, keď bola malá, nemala potrebu jesť sladké. Nemala rada slepačí vývar, zato jej veľmi chutila akákoľvek mliečna polievka. Obľubovala čerstvé rajčiny, uhorky, či kyslú kapustu. A musím povedať, že chute sa jej moc nezmenili. Síce stále nemá rada varenú zeleninu v polievke, no o to viac si pochutí na čerstvej zelenine a ovocí. Čo sa sladkého týka ani po ňom tak často nesiaha.

Môj syn je pravý opak. Miluje sladké. A to keď píšem, že miluje tak naozaj doslova. Čo však oceňujem, že si dokáže dať povedať a počúvne keď mu poviem, že maškrtu si môže dať až po jedle. Na rozdiel od jeho sestry, zje akúkoľvek zeleninu v polievkach. No nepohrdne ani čerstvou zeleninou a ovocím.

Viem, že viacerí sa snažíte svojim deťom nedávať sladkosti od ich útleho veku. Možno nie som ukážková matka, no ja som to riešila trochu inak. Svojim deťom som umožnila konzumovať nie len tie zdravé veci, ale aj tie nezdravé. Prečo? Existuje úplne jednoduchá odpoveď. Pretože raz sa s tým stretnú. Neznamená, že keď deťom nebudete podávať niečo „nezdravé“, tak im vybudujete imunitu voči tomu a budú sa takýmto pokrmom vyhýbať do konca ich života. Sami viete, že to nie je pravda.

Dôležité je nastaviť im časovanie a dávkovanie a tento postup je myslím skôr uveriteľnejší a prístupnejší. Lebo ako sa hovorí: „Zakázané ovocie chutí najlepšie“.

No ale ako na to, aby sme v našich deťoch vzbudili záujem o zdravé veci? Toto je skôr individuálna otázka pre každé dieťa.

Skôr je dôležité, ako im to podať. Nemyslím, že servírovať im zdravé pokrmy bez toho, aby sa mohli aspoň z polovice sami rozhodnúť, nie je správny prístup. Kompromis je podľa mňa asi tá najvhodnejšia alternatíva. Urobiť dohodu.

Veľa detí sa stravuje v školských zariadeniach, kde nemôžete ovplyvniť, čo vaše deti jedia a či to vlastne aj celé skonzumujú. Prídete z práce, prvé čo sa opýtate, čo mali na obed a či to všetko zjedli a buď Vám povedia pravdu alebo si niečo nechajú pre seba a radšej zaklamú len preto, aby Vás buď potešili alebo sa chcú vyhnúť kázaniu aké dôležité je jesť.

Jediná doba kedy si viete skontrolovať vaše ratolesti je čas raňajok, olovrantu, večere a samozrejme víkend. No myslím, že to je dosť málo. Pretože ako vieme, najdôležitejšie je stravovanie v čase obeda kedy sa ich organizmus obohacuje o prospešné látky v podobe vareného teplého jedla a to im vie zaručiť len výdatný obed.

 

Dôležité zložky v potrave:

Strava, ktorú by mali naše deti konzumovať, by mala byť pestrá a vyvážená. Aspoň jedno jedlo – zväčša je to obed, by malo obsahovať sacharidy (obilniny, ovocie), tuky (olej, mliečne výrobky) a bielkoviny (mäso, ryby, vajcia, strukoviny).

Zelenina a ovocie – obsahujú zdravé sacharidy, ktoré dodávajú energiu, vitamíny, vodu.

Mliečne produkty – sú bohaté na vápnik a proteíny – posilňujú kosti a zuby.

Proteíny – sú bielkoviny potrebné pre rast svalov. Obsahujú tiež vitamíny a minerály (železo, zinok, vitamín B12 a omega 3 mastné kyseliny, ktoré sa podieľajú na vývoji mozgu).

Sacharidy – sú obsiahnuté hlavne v ryži, chlebe, cestovinách a cereáliách. Obsahujú dostatočné množstvo vlákniny. Majú pomalšie vstrebávanie, čo je veľmi dobré, pretože vaše deti zasýtia dlhšiu dobu.

Voda – veľmi dôležitá na roznášanie vitamínov a minerálov do celého tela. To sa týka hlavne čistej vody. Samozrejme je veľmi vhodné podávať deťom počas celého dňa ovocné šťavy, ochutené vody s nízkym obsahom cukru. Tie dodajú deťom energiu a pocit sýtosti. Je dôležité striedať čistú vodu s ovocnými šťavami.

Tuky – samozrejme mám na mysli tie zdravé tuky. A teda klasické maslo, olivový či kokosový olej, avokádo.

Cukry a soli – tie sú, samozrejme, tiež dôležité, no netreba to preháňať. Raz za deň si dať sladkú tyčinku či slaný snack nie je na škodu.

 

 Tak si to zhrňme:

Skúsme si pripraviť postup ako presvedčiť naše deti prijať správne stravovacie návyky.

  1. Nastavme deťom kompromis – a to v takej podobe, že keď im budeme chcieť naservírovať zeleninu, dajme im na výber. Napríklad im ponúknime buď papriku alebo mrkvu. Aby malo vaše dieťa pocit, že si môže vybrať.
  2. Pochvala je zaručený úspech – pochváľte deťúrence keď zjedia čo i len polovicu zdravej porcie a zaručene zjedia jedlo aj na druhý deň a možno aj viac ako polovicu. Určite im nesľubujte rôzne darčeky a výlety ak všetko skonzumujú. Toto nie je dobrý spôsob ako vaše dieťa prinútiť zjesť zdravý obed. V budúcnosti by sa vám to mohlo vypomstiť.
  3. Buďme im príkladom – Ak budeme jesť pestrú stravu my, je veľká pravdepodobnosť, že ju budú konzumovať aj naše deti. Je dôležité ísť im príkladom. Ak budú vidieť, že my si na obed pripravíme hranolky so syrom a tatárskou omáčkou a im prichystáme dusenú zeleninu a rybu na masle, určite ich týmto spôsobom nepresvedčíme.
  4. Zapojme ich do varenia – toto je, myslím, veľmi prospešná metóda, ako sa pri príprave jedla spolu porozprávate o všedných starostiach či radostiach, o kamarátoch a prejsť tak aj k téme zdravého stravovania. Prečo je to také dôležité a ako si môžu pripraviť zdravé a zároveň aj chutné jedlo.
  5. Menej je niekedy viac – snažte sa dávať deťom radšej menšie porcie. Nebojte sa, že ostanú hladní. Ak vidíte, že všetko zjedli, radšej im pridajte. Len ich nenúťte, aby všetko zjedli. Choďte na to strategicky. Ak deti uvidia na tanieri málo, zjedia celú porciu a je možnosť, že si ešte vypýtajú. Ak si už nenaložia „duplu“, je to v poriadku. Veď deň ešte neskončil. Nasledovať bude olovrant a večera kde to ešte môžu dobehnúť.

Zdroj: / 10 tipů plnohodnotné a vyvážené stravy dětí | Vím, co jím (vimcojim.cz) /

 

Ako by mal vyzerať správny jedálniček?

Na to by si mal odpovedať každý sám, pretože ako som už písala, každé jedno dieťa je individuálne.

Prvoradé je, aby každé jedlo obsahovalo vždy nejakú dôležitú a plnohodnotnú zložku dôležitú pre ich zdravý vývoj. Hlavne, aby sme začali s jednoduchými prípravami jedál, pretože v jednoduchosti je krása. Je potrebné dať deťom priestor na vyjadrenie sa a aby si vedeli vybrať z jedál, ktoré sú im najbližšie. Prioritou je, aby naša chladnička, potravinová skriňa, či komora obsahovala tie správne potraviny.

 

„Niet úprimnejšej lásky ako je láska k jedlu.“
George Bernard Shaw

 

Prajem veľa šťastia a trpezlivosti.

                                                                                                                                                                                   Veronika