Kolagén – bielkovina mladosti , ktorá prirodzene spája bunky

Látka tak dôležitá pre fungovanie nášho ľudského tela. Nevyhnutná pre pohyb, pevnosť pokožky, kostí, vlasov či nechtov. Kolagén je vzácny proteín, ktorého pomenovanie „bielkovina mladosti“ je na mieste.

Tak ako proteín tvorí najzákladnejšiu zložku buniek v našom organizme, kolagén je mu rovnocenný a teda patrí mu rovnako prvá priečka.

V názve kolagén sa nachádza slovo gréckeho pôvodu – kolla, čo znamená lepidlo. Kolagén teda spája bunky a je najrozšírenejším živočíšnym proteínom. Nachádza sa v chrupavkách, koži, vo vlasoch, v kĺboch, cievach, šľachách, očnej rohovke, zuboch aj nechtoch.

Poďme sa na túto superbielkovinu pozrieť bližšie.

Rozbor kolagénu:

Akýkoľvek chemik by vám povedal, že kolagén je bielkovina, ktorá sa nedá rozpustiť vo vode. Tvorí 25 až 30% všetkých proteínov v organizme, 70% kože a 10% celkovej našej hmotnosti.

Skladá sa z esenciálnych aminokyselín vrátane glycínu, prolínu, hydroxyprolínu a arginínu.

Poznáme najmenej 27 typov kolagénov. Najdôležitejšie sú však l – V.

Čo si o nich vieme povedať?

Typ l predstavuje až 90% kolagénu v organizme. Je prítomný v kostiach, pokožke, šľachách a zuboch. Je teda najdôležitejší a najrozšírenejší.

Typ ll vyskytuje sa v chrupavkách, ktoré sú elastické. Ich úlohou je chrániť kĺby.

Typ lll hlavná medzibunková hmota, ktorá vypĺňa priestor medzi bunkami, tzv. zložka extracelulárneho matrixu. Tento typ kolagénu je veľmi dôležitý pre vývoj kože a kardiovaskulárneho systému. Vyskytuje sa hlavne v mladom organizme a je súčasťou svalov, orgánov a tepien. Čím viac starneme, súčasne sa aj vytráca tento typ kolagénu.

Typ lV vyskytuje sa v bazálnej membráne epitelov, v preklade je to vrstva, na ktorej sú usídlené bunky epitelových, nervových a svalových tkanív. Taktiež sa nachádza aj v koži.

Typ V je charakteristický pre stenu krvných ciev. Nájdeme ho v placente, na povrchu buniek, taktiež aj vo vlasoch.

Pre nás sú najdôležitejšie prvé štyri typy kolagénu.

Ako starneme, tvorba kolagénu klesá. Po dosiahnutí 45 roku života sa v našom tele kolagén takmer netvorí. Preto keď sa pozeráme do zrkadla a počítame vrásky, naše vlasy strácajú pevnosť a lesk, prestávame športovať z dôvodu bolesti kĺbov a šliach, a mnoho ďalších vecí, ktoré nám znepríjemňujú doteraz kvalitný životný štýl, znamená, že naše telo je ochudobnené o dôležitú súčasť všetkých buniek – kolagén.

Na základe týchto skutočností, je veľmi dôležité si kolagén dopĺňať pravidelne.

 

Tvorba a dopĺňanie kolagénu:

Podporovať tvorbu kolagénu by sme mali už od dospievajúceho veku, aby sme si ho v dostatočnom množstve čo najdlhšie udržali v našom tele. Ak už tvorba kolagénu klesá, a faktom je, že tento proces prichádza už od 20. roka života, je potrebné si ho dopĺňať formou prípravkov či podporovať jeho tvorbu.

Syntéza, teda znovuzjednotenie kolagénu prebieha celý náš život. Jej cieľom je opraviť alebo nahradiť poškodené kolagénové tkanivo či vybudovať nové bunkové štruktúry.

Ako najvhodnejšie podporíme tvorbu kolagénu?

Vitamín C – veľmi dôležitá zložka, ktorá značne zvyšuje tvorbu a syntézu kolagénu. Obsahuje ho nespočetné množstvo ovocia či zeleniny ako sú – bobuľové ovocie, tropické ovocie, najmä mango a kiwi, cesnak, zelená listová zelenina, fazuľa, kešu orechy, paradajky, paprika.

Glycín V skutočnosti je to každá tretia až štvrtá aminokyselina v kolagéne. Preto je glycín najdôležitejšia zložka pre podporu kolagénu. Nachádza sa v hovädzom a kuracom mäse, taktiež v rybách (najlepší je losos), v strukovinách, mliečnych výrobkoch, vajciach, obilninách či cestovinách.

Prolín ďalšia dôležitá aminokyselina nevyhnutná pri tvorbe kolagénu. Môžeme ju získať vo vaječných bielkach, taktiež si ho vieme vyrobiť vyvarením hovädzích či kuracích kostí. Prolín obsahujú aj membrány vaječných škrupín.

Hydroxyprolín Vyskytuje sa najmä v hovädzom mäse. Jeho nedostatok príznačne oslabuje organizmus a urýchľuje starnutie. Je hlavnou zložkou proteínového kolagénu. Hydroxyprolín s prolínom hrajú kľúčovú úlohu pre stabilitu kolagénu. Umožňujú ostré skrútenie kolagénovej špirály a teda zvyšujú jej stabilitu.

Arginín môžeme ho nájsť hlavne v červenom mäse, hydine, rybách a mliečnych produktoch. Podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je dôležitý najmä pre pohybový aparát. Výborne a efektívne podporuje spaľovanie tukov a taktiež urýchľuje zotavovanie z rôznych zranení.

Šípky nielenže posilňujú imunitu a sú významným zdrojom vitamínu C, ďalej obsahujú vlákninu, sacharidy, tuk, vodu, bielkoviny, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, luteín, cholín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú, taktiež sú účinné pri bolesti svalov, bojujú proti vírusom a baktériám a  sú veľkým bojovníkom pri silných zápaloch v tele. Zároveň stimulujú tvorbu kolagénu, vďaka čomu sa naša pokožka stáva pevnejšou.

Červená repa ľudia túto superpotravinu konzumovali od pradávnych čias. Rimania a antickí Gréci ju používali na znižovanie horúčky. Obsahuje veľa minerálnych látok ako je kremík, draslík, železo, horčík, vápnik, jód, meď, kyselinu listovú, jablčnú, vínnu, šťaveľovú a citrónovú, vitamín C, E, B1, betakarotén. Červená repa má samozrejme ešte viac úžasných vlastností. Napríklad znižuje tlak, zlepšuje fungovanie mozgu, účinne bojuje v boji proti rakovine, podporuje lepšie trávenie a športový výkon. Čo je však podstatné, obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré spomaľujú starnutie buniek a bezodkladne zvyšujú syntézu kolagénu v tele a takto podporujú kvalitu našej pokožky.

Acai prečo práve toto ovocie? Pravdepodobne pre jeho vysoké antioxidačné účinky a veľkému obsahu vlákniny. A to nie je všetko. Táto superpotravina obsahuje množstvo vitamínov A, B, C, E, taktiež stopové prvky ako je vápnik, fosfor, zinok a železo. Čo je dôležité podotknúť, že Acai má prirodzene vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín a čo je ešte podstatnejšie, napomáha telu produkovať kolagén.

Je ešte veľa prvkov, ktoré významne podporujú tvorbu kolagénu. Spomenula som aspoň tie najpodstatnejšie.

 

A ako kvalitne doplniť kolagén?

Voľba kolagénu je individuálna, no čo je dôležité, každý produkt musí obsahovať dostatočné množstvo kolagénu, čo pripadá na 10 – 15g v dennej dávke. Taktiež by mal byť obohatený o ďalšie potrebné zložky, ktoré podporujú tvorbu kolagénu a obohacujú náš organizmus pre jeho správne fungovanie.

V súčasnosti máme na výber rôzne alternatívy v podobe kapsúl, tabliet, sirupu či prášku. Je na vás, ktorý spôsob prijatia dostatočného množstva kolagénu si zvolíte.

Taktiež sa nám naskytuje otázka, či si vybrať hovädzí alebo rybí kolagén.

Hovädzí kolagén obsahuje kolagén typu l a lll. Získava sa z hovädzích koží, používa sa na podporu zdravia čriev a kĺbov, kostí a šliach. Hovädzie kože sa hydrolizujú, v preklade sa kože varia a namáčajú v kyslom roztoku, aby sa uvoľnil, tzv. hydrolyzoval proteín. Po vysušení sa želatína sformuje na listy alebo sa rozomelie na prášok..

Rybí kolagén obsahuje kolagén typu l. Na jeho výrobu sa používa koža a šupiny z rýb. Tak ako pri hovädzom kolagéne, taktiež poskytuje aminokyseliny potrebné na budovanie silného spojivového tkaniva. Rybí kolagén je bohatý na aminokyselinu nazývanú hydroxyprolín, ktorý je základnou zložkou kože, stien ciev a iných spojivových tkanív.

Zdroj: Hovädzí kolagén, alebo rybí kolagén? Ktorý je pre mňa ten vhodnejší? (kolagendrink.sk)

To či si vyberiete jeden alebo druhý nemení na fakte, že sú oba prospešné pre váš organizmus.

Viac menej je dôležité, aké sú vaše obmedzenia v podobe alergií či intolerancií.

Produkt by mal viac menej obsahovať okrem kvalitného živočíšneho kolagénu aj ďalšie doplňujúce látky ako sú selén, zinok, sodík či kyselinu hyalurónovú alebo vápnik, či iné významné zložky. Najvhodnejšie je zvoliť si určitý počet prvkov, aby sa udržalo potrebné množstvo kolagénu.

Kyselina hyaluronová Dôležitá látka tak ako kolagén. Je niečo ako mazivo, ktoré zabezpečuje, že naše kĺby sa hýbu hladko a bez bolesti. Jej nedostatok rovnako spôsobuje starnutie pokožky či oslabenie pohybového ústrojenstva. Jej tvorba postupne klesá ako pri kolagéne – vekom. Preto je takisto potrebné si ju dopĺňať. A prečo si ju nedopĺňať súbežne s kolagénom?

Nemôžeme zabudnúť na vegánov. Kolagén zložený z hovädzieho či rybieho kolagénu nie je určený pre ľudí, ktorí sa stravujú výlučne rastlinnou stravou.

Existujú prípravky, ktoré obsahujú rastlinný kolagén, no nie je taký účinný ako ten živočíšny, pretože 100% kolagén je živočíšneho pôvodu.

Rastlinnými prísadami  však môžeme podporovať tvorbu vlastného kolagénu. Vegánsky kolagén je zložený z rastlinných zložiek ako sú citrusové plody, cesnak, paprika, brokolica, paradajka, kel, jahody či bobuľové ovocie. Ďalej sú to tekvicové či slnečnicové semienka, šošovica, špenát, cícer, kakao, kešu, spirulina, huba shitake, figy, ovos.

 

Má kolagén nežiadúce účinky?

Nie je dokázané, že nadmerné požitie kolagénu vyvolá nepriaznivé reakcie. Kolagénu by sa však mali vyhýbať vegáni a vegetariáni keďže väčšina výrobkov obsahuje zvieracie tkanivá.

Čo sa dávkovania týka, tak ako som spomenula vyššie, bežná denná dávka sa pohybuje od 10 do 15g. Nič sa však nestane ak si dávku strojnásobíte.

 

Pre koho je teda kolagén vhodný?

Určite nebudem klamať keď napíšem, že najvhodnejší je pre všetkých ľudí. A že je dôležité si kolagén dopĺňať už od dovŕšenia 18 rokov.

Obzvlášť je potrebné dopĺňať si ho u ľudí ako sú:

  • Seniori – ako dôvod je veľmi nízka produkcia kolagénu
  • Športovci – kvôli zvýšenej fyzickej aktivite.
  • Ťažko pracujúci ľudia – táto skupina ľudí viac zaťažuje kĺby a svaly.
  • Ľudia s problémami kĺbov – dôvodom je nedostatočné tvorenie kolagénu a preto je potrebné ho pravidelne dopĺňať pre skvalitnenie života.
  • Ženy v menopauze – kvôli veľkým hormonálnym zmenám napomáha kolagén zmierňovať tieto stavy a taktiež sa môžu vyskytnúť problémy s nadmernou redukciou minerálov, vitamínov či rednutiu kostí.
  • Obézni ľudia – tým, že ich hmotnosť je nadmerná, omnoho viac zaťažujú svoje kĺby, svaly, šľachy či kosti ako ľudia s optimálnou váhou.
  • Každý človek po 25 roku do tohto veku je dôležité podporovať tvorbu vlastného kolagénu vhodnou stravou. No po 25 – ke, keď už sa náš vlastný kolagén tvorí pomalšie a začína sa produkovať čím ďalej tým menej, je vhodné siahnuť po doplnkovej alternatíve.

Tak si zhrňme dôležitosť kolagénu v našom tele:

  • Podporuje pevnosť a elasticitu pokožky
  • Spomaľuje proces starnutia pokožky
  • Obmedzuje tvorbu vrások
  • Podporuje správnu funkciu kĺbov, kostí, šliach a chrupaviek
  • Urýchľuje proces hojenia rán
  • Zlepšuje krvný obeh a zabraňuje kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Zlepšuje cirkuláciu krvi a zabraňuje tak vstrebávaniu cudzích látok či toxínov.
  • Bráni praskaniu žiliek a dokonca pôsobí aj proti celulitíde a striám
  • Má pozitívne účinky na zdravie a pevnosť vlasov a nechtov

Zdroj: Čo je kolagén? 7 spôsobov ako môže kolagén zlepšiť vaše zdravie | eOtazky.sk

A určite  má ešte oveľa viac zdraviu prospešných účinkov na náš organizmus.

Čo na záver?

Určite nečakajte s dopĺňaním si kolagénu až keď pociťujete problémy s pohybovým ústrojenstvom alebo začínate pozorovať ochabnutie pokožky či oslabenie vlasov a nechtov. To už je zdvihnutý varovný prst, že je najvyšší čas ho začať aplikovať.

Nikdy však nie je neskoro s jeho dopĺňaním, no načo zbytočne vyčkávať na prvý signál keď v dnešnej dobe nám trh ponúka vysoko kvalitné a chutné kolagénové doplnky.

Som úprimne hrdá, že vám môžeme ponúknuť kvalitný kolagén v dvoch príchutiach, doplnený  o potrebné množstvo kyseliny hyaluronovej a ďalších významných zdraviu prospešných zložiek.

https://www.nutrizona.sk/collagen-mango/

 

 

https://www.nutrizona.sk/collagen-cherry-lime/

 

„Vrásky by mali iba naznačovať známky úsmevov.“

 —  Mark Twain

Prajem vám veľa bezbolestného pohybu a minimum vrások bez dôvodu.

 

                                                                                                                                                              Veronika