Cvrčok – hrdina tretieho tisícročia

Nikto by si v dnešnej dobe ani nepomyslel, že takýto malý tvor by nás mohol vyviezť z ekologickej záhuby. Hmyz poskakujúci po lúkach a slúžiaci hlavne ako potrava pre našich miláčikov ako sú napr. chameleóny, agamy, a podobne...

Viete o tom, že každý rok zjete cca 1 kg hmyzu v džemoch, zelenine, ovocí, a iných potravinách? A zmenilo sa u Vás niečo? Nie, však? Pretože ste to, popravde, ani neriešili. Ale je to fakt. Jesť hmyz je úplne normálne a hlavne je to naša budúcnosť. Len sa nad tým netreba príliš zamýšľať.

Tak si poďme tohto malého tvora podrobnejšie preskúmať

Nás však zaujíma ako taký cvrčok žije a čím ho kŕmime tak, aby bol vhodný na konzum pre nás ľudí.

Cvrčky sa chovajú na špecializovaných farmách, nie len tak na lúke. Mohlo by sa stať, že by cvrčok zjedol niečo nebezpečné. Kŕmené sú predovšetkým ovocím a zeleninou a samozrejme majú dostatočný prísun vody. Čo je najzaujímavejšie, že cvrčky patria medzi hospodárske zvieratá.

Tak a teraz môžeme ísť na fakty z pohľadu výživy a ekológie.

Z pohľadu výživy má cvrčok a iný hmyz vynikajúce zloženie – lepšie ako akékoľvek mäso. Má vysoký obsah kvalitných bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Nie nadarmo sa nazýva surovinou tretieho tisícročia.

Cvrčok domáci je veľký preborník v obsahu proteínov. S prehľadom schová do vačku akúkoľvek proteínovú tyčinku alebo nápoj. Je taktiež najlepší v obsahu vápnika a taktiež je zdrojom všetkých 10 esenciálnych aminokyselín a vitamínov B2 a B12.

Samozrejme, že je bohatý na bielkoviny, železo, omega 3, vlákninu a mnoho ďalšieho.

Cvrčok dokonca obsahuje 3 x viac bielkovín ako hovädzie mäso! A to je už čo povedať.

Pravidelná konzumácia cvrčkov znižuje zápaly a to je naozaj úžasná správa. preukázali že takáto strava má pozitívny vplyv na črevný mikróbiom.

Cvrčok a ekológia

Hmyz všeobecne produkuje menej skleníkových plynov, to znamená, že vyprodukuje na 1 kg proteínu iba 1 kg skleníkových plynov a potrebuje oveľa menej pôdy pre jeho chov v porovnaní s dobytkom alebo hydinou. Rovnako tak je cvrčok domáci úplným víťazom v súťaži o najmenšiu spotrebu vody na 1 kg proteínu.

Hmyz je a určite bude potravinou budúcnosti.

Viac ako dve miliardy ľudí považuje hmyz za bežnú súčasť potravy – takmer všade okrem Severnej Ameriky a Európy. Jedná sa v podstate o superpotravinu.

Kým na produkciu 1 kg cvrčkov stačia dva kilogramy krmiva, na jedno kilo hovädzieho dobytka treba 8 kg krmiva!!! Musíte uznať, že je to naozaj obrovský rozdiel.

Pri spracovávaní cvrčkov nevzniká žiadny odpad. Oni sa totiž využívajú úplne celé.

 Ako je to s konzumáciou pre deti a dospelých

Konzumácia hmyzu je bezpečná pre všetkých. Deťom navyše výborne doplnia aj potrebné vitamíny a minerálne látky.

Ak ste však alergickí na Chitin (táto látka sa nachádza aj v plodoch mora), je lepšie sa tejto potrave vyhýbať. Inak pre ostatných je konzumácia cvrčkov bezpečná.

Zdroj:20 dôvodov prečo jesť cvrčky - GRIG.sk /

A teraz si to zhrňme:

  • Cvrčky poskytujú udržateľnejší a ekologickejší zdroj bielkovín.
  • Sú výborným zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny.
  • Sú stráviteľnejšie ako rastlinné zdroje bielkovín – napr. kukurica či ryža.
  • Majú vysoký obsah bielkovín.
  • Taktiež sú bohaté na tuky, kyseliny listovej, biotínu, kyseliny bantoténovej, železa, draslíka, zinku, horčíka a medi.
  • Prospievajú zdraviu čriev vďaka obsachu Chitínu – nerozpustnej vláknine.
  • Pomáhajú znížiť emisie skleníkových plynov – a to vďaka zníženiu príjmu červeného mäsa a následne jeho nahradenia udržateľnejšími alternatívamy.

 

Čo dodať na záver?

Dúfam, že po prečítaní článku o týchto hrdinoch sa už prestanete obávať konzumácie týchto neškodných no prospešných tvorov. Alebo aspoň začnete nad tým premýšľať.

Pre tých, ktorých som presvedčila, je tu zopár skvelých receptov. Tak hor sa do ich prípravy.

https://www.nutrizona.sk/recepty/cvrckove-smart-mafinky/

https://www.nutrizona.sk/recepty/proteinove-cvrckove-palacinky/

https://www.nutrizona.sk/recepty/cvrckovo-bananovy-chlebik/

                                                                                                                                                                                                                     Veronika